Har inget speciellt att skriva om, så lägger upp en artikel från 2005.

Så blev livet för Pippi, Emil och Madicken.


Alla småskådisarna då? Vad hände med dem - sen? Att Pippi själv, Inger Nilsson, blev skådespelare på riktigt vet de flesta av oss även om de riktigt stora rollerna aldrig kommit. Också Tjorven, Maria Johansson, fortsatte. Henne har vi bland annat kunnat se i Hasse Alfredsons "Den enfaldige mördaren". Idag forskar hon i teatervetenskap.


Emil - Janne Ohlsson från Uppsala var liten, snabb och blond och med precis rätt glimt i ögat. Han spelade hockey, red och gillade George Best. Numer är han tvåbarnspappa i Uppsala och jobbar med data. För hockeyn var han för liten och klen och filmroller blev det några till en början men inte mer, bland annat som monstrets offer i svensk-irländska "Victor Frankenstein". Numer säger han sedan länge nej till alla intervjuer och hänvisar till gamla klipp. Det gör Lena Wisborg också, filmens Ida, som en gång till och med sade till regissören Olle Hellbom att hon ville säga upp sig. För henne blev det lite reklam, en biroll

Ingen vet idag var Mats Wikström tagit vägen. Det var han som spelade Karlsson i "Karlsson på taket". Däremot fortsatte Lillebror, Lars Söderdahl, med film trots att han var en så vild unge att Janne "Loffe" Carlsson en gång tog fram häftpistolen och nitade fast honom i golvet. Lars Söderdahl fick två år senare rollen som Skorpan i "Bröderna Lejonhjärta" där han i starten blev osams med Allan Edwall om en utlovad krona och de var sedan ovänner under resten av inspelningen. Lars ville bli skådespelare och gick en tid på teaterskola men hamnade hos Livets Ord i Uppsala. Nu är han sedan länge fri därifrån, bor i Malmö och jobbar på posten

Staffan Götestam, Jonathan Lejonhjärta, var rena pesten i början av inspelningen, en coming skådespelare som lade sig i allt. Numer är han teaterdirektör och äger Göta Lejon och Maxim i Stockholm. Han har jobbat med 25 olika Astrid Lindgren-produktioner, senast med Markoolio som Karlsson.

Många av barnen som medverkat i filmerna hade det inte alltid så lätt efteråt. Linda Bergström som var Lisa i Lasse Hallströms filmer blev mobbad i flera år efter."Det var förstås ren och skär avundsjuka men det var lika hemskt för det" säger hon.
Elisabeth Nordkvist spelade Anna i Bullerbyfilmerna på 60-talet och mamma Maja i Mellangården i 80-talsfilmerna. Senare gjorde hon karriär som sångerska och skådespelerska hos Fria Proteatern.

Anna Sahlin som var Anna i de senare Bullerbyfilmerna har också valt sången. Under artistnamnet Sahlene har hon spelat in Astrid Lindgren-skivor, varit med i flera tv-program, tävlat med "Runaway" för Estland i 2002 års Melodifestival och deltagit i den svenska uttagningen året efter.

Stephen Lindholm, allas vår Pelle från Saltkråkan, är journalist på tidningen Kommunalarbetaren sedan 20 år. Han blir fortfarande igenkänd på stan och berättar att när han ska intervjua makthavare och noga förberett sig med vassa frågor så är det inte ovanligt att allt tar en annan vändning när någon säger "Fast först måste du berätta om hur det var att spela Pelle!"

Maria Johansson är minst av alla intresserad av att prata om Saltkråkan. Hon suckar bara trött när hon blir uppringd och säger "Nej, mig får ni inte!". Filmernas Teddy blev veterinär, Freddy revisor, Niklas marknadschef och Johan spelade i en fri teatergrupp i Värmland. Malin, Pelles storasyster gjordes av Louise Edlind. Hon har hunnit med mycket, gått hushållsskola och språkskola, är fil kand i kulturkommunikation, har varit med i farser och spelat Lindgren-pjäser och dessutom gjort 560 avsnitt av "Vänner och fiender" - men alla vill ändå prata med henne om Malin. Kristina Jämtmark, lilla Stina, följde familjetraditionen och blev först frisör, senare receptionist.

Vad blev det då av Pippi, Tommy och Annika?
Inger Nilsson utbildade sig så småningom till skådespelerska och jobbade i fyra år på Kronobergsteatern i Växjö, hon har varit rekvisitör och är numer läkarsekreterare i Stockholm men drömmer om teaterjobb även om erbjudandena inte är så många. Hon är för evigt Pippi även om hon aldrig ångrat att hon sa ja till rollen. Men har man varit känd sen man var åtta så sätter de röda flätorna ständigt krokben för scendrömmarna. "Man kan märka på producenter och regissörer att jag är deras barndom, de vill inte se mig göra annat än Pippi" säger hon. Hennes drömroll idag är en karaktär som folk verkligen hatar. Men visst spelar hon teater till och från. Nu senast i december i en uppsättning i Stockholm av Stephen Kings "Lida".
Även i privatlivet ställer Pippi till det för henne. På krogen hör hon folk prata. "Man tycker man ska få gå ifred när man varit ute och druckit lite och ser lite trött ut - utan att någon ska säga "jag såg Pippi, hon var full". .

Tommy, Pär Sundberg, läste i Lund och är idag Skandinavienchef för ett företag som ordnar pr-kampanjer. Han bor i Ystad och var tretton när filmandet var över. Då vimlade det av hysteriska unga beundrarinnor medan Pär själv kände sig utbränd. Han ser ett samband mellan familjeband som brast tidigt, uppmärksamheten och dagens singelliv och visste direkt att han inte ville fortsätta med film.

Maria Persson däremot, Annika, ville verkligen bli skådespelerska men har bara varit med i en film med köksartiklar. Hon gick på Calle Flygares teaterskola en tid men insåg att hon inte kom ifrån Annika-stämpeln. Hon blev sjuksköterska, träffade en spanjor och flyttade till Mallorca där hon jobbat i barer men arbetar numer inom åldringsvården.
Eskil Dalenius, filmernas Rasmus är läkare i Dalarna.

Madicken, Jonna Liljedahl drömde heller aldrig om att fortsätta. Idag är hon tvåbarnsmamma och projektledare på en reklambyrå medan filmens Lisabeth, Liv Alsterlund, fortsatte som barnskådespelare och medverkade både i filmer, teater och tv-serier. Hon har gått en mediautbildning vid Stockholms universitet.

Ronja Rövardotter, Hanna Zetterberg, gjorde politisk karriär och blev 1994 invald i riksdagen för vänsterpartiet. Efter den mandatperioden började hon istället läsa ekonomisk historia och vill idag inte tala om filmen. Birk, Dan Håfström är journalist.

Karriären efter Lindgren-filmerna gick inte heller spikrakt uppåt för en del av de vuxna skådespelarna. Torsten Lilliecrona, Saltkråkans farbror Melker kunde ibland säga att Melker förstört hans karriär. Inför sista filmen hade han definitivt tröttnat. Den verkliga droppen kom en kväll när han gjorde entré i Macbeth på Göteborgs stadsteater och publiken började skratta och ropa "Där kommer ju Melker!". Torsten Lilliecrona dog 1999 i Höganäs, 78 år gammal.

Idag är många av de vuxna huvudrollsinnehavarna döda. Allan Edwall, Beppe Wolgers, Tage Danielsson, Catrin Westerlund, Eva Stiberg (Tjorvens mamma), Bengt Eklund (Tjorvens pappa), regissören Olle Hellbom och också Astrid Lindgren själv.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0